Wankel motoren

Wankel motoren

Als een van de weinige garages in Europa zijn wij gespecialiseerd in wankelmotoren. Bij JT-performance hebben wij al jaren ervaring met Wankel motoren van bijvoorbeeld de RX7 en RX8. Door onze kennis kunnen we snel en degelijk een diagnose stellen. En u zo goed mogelijk helpen met uw voertuig. 

Verder kunnen we elk type wankel motor compleet reviseren, en indien u wenst upgrades toepassen op de nieuw op te bouwen motor. Ook kunt u motoren bij ons bestellen die wij voor u zullen opbouwen en klaarmaken met de door u geselecteerde onderdelen. Ook kunnen wij onderdelen op maat maken.

Ook kunnen we diagnose stellen en compressie meten, reviseren, poorten en opnieuw opbouwen. Ook het afstellen van een Wankel motor is geen probleem. Wij doen dit op onze eigen dyno en/of op straat zodat uw auto's perfect rijdt onder welke omstandigheden dan ook.

Werkingen en historie:

De wankelmotor, genoemd naar zijn constructeur Felix Wankel, is een verbrandingsmotor die niet met cilinders en zuigers werkt, maar met een rotor van bij benadering driehoekige vorm die in een trommel roteert. (zie diagram). In de open ruimten tussen de zijden van de driehoekige rotor en de trommel wordt een brandstof/luchtmengsel tot ontbranding gebracht, waardoor de rotor een draaiende beweging krijgt. In een wankel motor vind dezelfde cycles plaats als in een otto motor. Inlaat, compressie, verbranding en uitlaat.

Sinds 1965 is het Japanse Mazda de wankelmotor (of rotatiemotor) gaan gebruiken voor aandrijving van de wielen.

Door de jaren heen heeft Mazda de wankel motor verder ontwikkeld en zo zijn er dus ook diverse varianten op de markt gebracht. Denk hierbij aan de 10A, 12A, 13A, 13B, 20B, 26B. De laatste is helaas nooit een productie motor geweest.

Van alle type wankelmotoren is de 13B van Mazda het meest bekend en populair. Het was de basis voor alle opvolgende wankelmotoren en Mazda heeft de motor 30 jaar lang geproduceerd. De motor bestaat uit twee rotors met beide 654cc inhoud. Waarmee een totaal van 1300cc gerealiseerd word. De motor inhoud is dus maar 1.3 liter.