Time Attack ronde 1 (Never quit!)

Ronde 1 Time Attack 2016 zit er op!
Een weekend vol plezier, tegenslagen, hard werken, spanning en overwinningen.

Deze eerste race hebben we met 3 team leden deelgenomen.

Marco van Hal met de Nissan S14a
De auto is niet verandert sinds afgelopen seizoen. Voor Marco was dit de laatste Time Attack race en gaat hierna voor het driften.

Twan van Baast rijd weer in zijn Mitsubishi Lancer EVO 8
Aan de EVO zijn kleine dingen verandert. Remmen werden gereviseerd en er is voor extra koeling gezorgt.
Het onderstel werd voorzien van Super Pro bussen zodat er meer caster werd bereikt in samenwerking met onze eigen top mounts.
Om het jaar goed te beginnen werd er ook een nieuw setje michelin rubbers gemonteerd voor maximale grip.
Met deze aanpassingen moet de beste tijd strakker te zetten zijn.

Jur Visser rijdt dit jaar met zijn Nissan Skyline R33
Enkele bedrijven hebben jur gesteund en er voor gezorgt dat we de Nissan Skyline goed aan konden pakken. Zo werd de motor geupdate met een grotere turbo, in en uitlaat systeem. De Apexi power fc werd vervangen door een Ecumaster EMU en werd de motor ook extra beveiligd met diverse sensoren.
Het onderstel werd verbeterd en nieuwe BC Racing schokdempers gemonteerd. Een nieuwe stoel en gordels zorgt er voor dat Jur een betere rij positie heeft en stuk veiliger zit. De K-sport remmen werden voorzien van Carbon Lorene remblokken welke voor maximale remkracht gaan zorgen.

Zoals je kan lezen is er weer aardig wat tijd en de auto's gestopt om de te zorgen dat de ronde tijden nog verder naar beneden kunnen.

Toch koste het meer tijd dat gedacht en was alles net op tijd klaar voor race 1.

Vrijdag:
Met het hele team worden de puntjes op de I gezet, gereedschap en materiaal klaar gezet. 's Avonds de auto van Jur nog even een laatste check op de dyno.

Zaterdag: 
De teambus wordt geladen, even dubbel check of we alles hebben en op weg naar Zandvoort. Om 15.00 hebben Twan en Jur 2 uur de tijd om te testen.
Aangekomen op de paddock hebben we een plaatsje gevonden en beginnen we met uitladen. Geweldig weer, iedereen weet wat hij of zij kan doen en in no time staat alles klaar. auto's uitgeladen en klaar maken voor de test.
Werken de upgrades, banden spanning testen, onderstel afstellen enz.? Veel om te controleren voor 2 uur.

Twan was gestart op oude banden om zo weer een gevoel te krijgen bij de auto en samen met Thomas Verkuil nog eens goed naar zijn race lijnen gekeken.
Zelf ben ik met Jur rond gaan rijden. Omdat we de Ecumaster EMU enkel op de dyno hebben afgesteld wilde ik weten of alles op het circuit ook reageerde zoals bedoeld. Zo is bijvoorbeeld de olie druk anders dan verwacht en moesten de veiligheidsmarges aangepast worden. 
Daarna heeft Jur nog wat rondes gereden en ons feeedback gegeven over motor en onderstel. 
Zo merkte Jur dat het vermogen af en toe er niet was. Na het bekijken van de ecu data bleek er een mecchnisch probleem met de turbo's interne wastegate. Dan maar verder testen met wat minder vermogen zodat we het onderstel verder kunnen verbeteren.
In deze sessie zijn bij twan de nieuwe full slicks geomonteerd om ook deze te testen en data te verzamelen. Ook bij Jur hebben we de oude semi slick vervangen door nieuwe Semi slicks van Hankook. Helaas kwamen we er al snel achter dat er in de nieuwe wielen een productie fout zat en deze niet goed recht waren. Tip voor iedereen, heb je de kans onderdelen te testen doe dit dan ook, stel je voor dat je een band stuk rijdt en een nieuwe ongeteste set klaar hebt liggen en deze niet goed blijkt. Dat had verkomen kunnen worden. Gelukkig weten we dit nu op tijd en kunnen we actie ondernemen.
2 uur zaten er op en nu was de beurt aan marco. Hij heeft een sessie getest en de auto voelde weer zoals vanouds.

Na het testen zijn we met zijn alle aan het werk gegaan om ons klaar te maken voor de wedstrijd. Jur en Nick zijn op zoek gegaan naar een banden bedijf om de nieuwe semi slicks op goede wielen te leggen, in Zandvoort was er gelukkig iemand tot 22.00 beschikbaar en zijn ze banden gaan wisselen op een banden apparaat van voor dat het wiel was uigevonden.
Tijdens alles klaar maken kwam ook Twan er achter dat 2 van zijn nieuwe slick na 3 ronde al stuk waren. Dus probleem voor de race. enkel 4 goede banden beschikbaar dus een remfout zou een groot probleem zijn. Even rond bellen en Dominic neemt nog 2 oude full slicks mee van de zaak die we dan zondag ochtend kunnen monteren.

Omdat Jur zijn skyline eigenlijk compleet nieuw was hadden we kleine probleempjes verwacht. Wielen is balen maar snel opgelost. Nu de turbo druk.
Met een kleine test kwamen we er achter dat de wastegate actuator bleef hangen. Dus plan van aanpak gemaakt en besloten dit zondagochtend op te lossen.

Rond 19.00 zijn we met zijn alle wat gaan eten en een hebben we een drankje gedaan. Dag 1 zat er op en we maken ons klaar voor de race dag.

Zondag:

De eerste sessie staat om 14.00 gepland. Werk aan de winkel!
Om te zien waarom de wastegate niet goed werkte van de skyline hebben we de downpipe verwijdert. Nu bleek dat de wastegate klep niet soepel liep. Dit was snel verholpen. Ook hebben we de positie van de actuator verandert door een nieuwe beugel te lassen. Zo zou de klep beter moeten werken. 
De wielen werden gemonteerd en Jur kon er tegen aan.
Bij de EVO werden de oude slicks gemonteerd en de eerste sessie kon beginnen.

Als eerste waren Marco en Jur aan de beurt, De S14 werd weer aardig op zijn staart getrapt en Marco had een goed gevoel met de banden en de baan. Hij was er klaar voor.
Voor Jur liep het helaas minder. Door de hogere snelheid miste Jur zijn rempunt in ronde 3 en belande diep in de grindbak bij de Tarzanbocht.
Alles schiet dan door je kop: is er schade? zijn de remmen wel in orde? kunnen we verder? Wat doet het met het vertrouwen van Jur? Éen ding was zeker: werk aan de winkel want al het grind moet er uit. Jur kwam binnen en is direct doorgereden naar de teambus. Meteen storte een paar teamleden zich op de skyline. Wielen werden verwijdert en de zoektocht naar stenen begon. Jur gas duidelijk aan dat het een remfout was. Pedaal druk was goed en remmen waren in orde. Schade van het grind viel ook erg mee. Maar toen: onder de kap bleken diverse slangen compleet gesmolten te zijn. We dachten alles voldoen geisoleerd te hebben. Snel alles koelen zodat we de schade op konden nemen. De olie aanvoer leiding van de turbo was kapot. Koel leidingen nog net heel. De moed zakte even in mijn schoenen. weken hard gewerkt en dan zou dit het einde zijn?
Twan was inmiddels klaar met zijn sessie en schoot ook te hulp. Al snel werd duidelijk: WE NEVER QUIT!! Zoeken in alle bakken naar onderdelen om dit probleem op te lossen.
Door zelf een AN koppelstuk te lassen wisten we alle het materiaal te verzamelen. Er vol tegen aan dus. Koelsysteem werd afgetapt en de leidingen verwijdert. We hadden een nieuwe olie leiding gevonden maar helaas met een andere koppeling. verder zoeken en een passende banjo bout gevonden. De waterleigingen worden ingekort en anders geplaatst zodat ze minder last van de warmte zouden hebben. Extra isolatie werd aangebracht om meer zekerheid te geven. Wat een werk! Met wel 6 man aan de auto bezig. Grind verwijderen en leidingen repareren. Ondertussen hadden we de warmup sessie al gemist en was de kwalificatie al begonnen. Deze mochten we niet missen. Jur zat al race klaar in de skyline welke nog zonder wielen op bokken stond. Alles zat vast, koelvloeistof bijgevuld, olie was op pijl. Starten maar en alles was weer in orde. Wielen werden gemonteerd en de auto werd op het asfalt gezet. Jur instructies gegeven om 1 ronde er vol voor te gaan. Snel naar de baan want de klok tikte weg. Daarr kwam Jur over start finish en de timing werd gestart. Zou alles goed gaan, en als het lukt is het dan voldoende? Daar komt Jur en precies binnen de sessie tijd want hij krijgt ook direct de zwart/witte vlag. tijd: 2.04 ! een nieuwe record voor Jur. Top gereden en wat een mazzel dat we nog op tijd waren.
De volgende sessie is voor ETAC en Jur mag nog een keer. Snel even onder de kap alles gecontroleerd en omdat dit niet om punten zou gaan was 1 getimede ronde al voldoende ongeacht de ronde tijd. Zoals afgesproken reed Jur maar 3 ronde waarvan dus 1 getimed. Hij zei rustig aan gedaan te hebben al was zijn tijd 2.02. Snel terug naar de teambus voor een laatste checkup voor de finale.

Nu was de beurt aan Twan om zijn kwalificatie ronde te rijden. Tijdens het helpen aan Jur zijn auto hebben andere team leden twan zijn auto klaar gemaakt, banden spanning werd goed gezet en tank werd bijgevuld.
Twan rijdt de kwalificatie in finale stijl, 2 opwarmronde en 1 getimede. BAM 1.53!!! ook voor hem en nieuwe record en dat op oude full slicks.

Finale tijd!

Marco al eerste in de Pro klasse en haalde een tijd van: 2.04
Nu was het aan Jur, hij haalde een 2.03 wat goed was voor een 2de plaats. Daarmee kwam Marco op een 2de plaats terecht. Well done!

Twan zijn finale ronde was goed voor een 1.54 en daarmee haalde hij de eerste plaats in de Nederlandse Time Attack en 2de in ETAC.

Wat een prestatie en wat een roller coaster.

Wat ben ik blij met dit team en deze rijders. We spreken niet echt iets af maar toch weet iederren wat zijn kwaliteiten zijn en waar ze het beste kunnen helpen. Nick, Jelmer, Mark, Jeroen, Gijs, Twan, Samantha, Sjaak, Michael bedankt voor het sleutelen en track support. Dominic en hans voor alle foto's. Dames bedankt voor de catering en natuurlijk Ro onze chauf van dit weekend.

Ook wil ik alle bezoekers bedanken die ons kwamen steunen, helaas had ik zelf weinig tijd dit keer om iedereen te spraken.


Ondanks een aantal pittige tegeslagen zie je maar: WE NEVER QUIT!

Tot de volgende race allemaal. We gaan proberen de tijden nog strakker te zetten.

Posted on 04/04/2016 Home, Motorsport 1 4511

1 Comment

  • Jeroen sterke

    Jeroen sterke 01/10/2018

    Hi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.